Vikten av att ha bra musik i spelautomater

Kan du föreställa dig en värld där alla filmer saknade musik? Nej, inte vi heller. Filmerna skulle knappast väcka samma känslor inom oss. Få oss att okontrollerat gråta eller skratta tills vi kiknar. Det är makten med musik och varför det även är viktigt att tänka på vid alla former av rörliga medier – som till exempel spelautomater.

Musik förstärker upplevelsen

I filmens värld används musiken till att förstärka eller skapa känslor. Hur många gånger har du inte själv tänkt – jag gillar egentligen inte filmen, men jag älskar känslan i den. Detta fenomen beror troligtvis på musiken. Blade Runner 2049 är ett bra exempel! Oavsett vad man tycker om filmen väcker den en känsla hos oss som ligger i bakgrunden genom nästan hela filmen. För spelautomater kan det handla om att förstärka lyckan när man vinner eller att göra hela upplevelsen mer spännande eller rolig. Ett bra exempel är spelautomaten Rainbow Ryan där det ligger ett gitarriff under hela tiden man spelar. Det ger direkt ett rockigt intryck som man inte tröttnar på i första taget. Vid varje vinst så spelar den lilla pysslingen ett litet gitarrsolo som förtydligar och förstärker känslan av att man har vunnit.

Vi orkar mer och längre med musik

Musik har också den egenskapen att vi lätt drömmer oss bort eller hamnar i ett helt annat sinnestillstånd. På arbetet innebär det att vi till exempel orkar mer och längre om vi har musik att lyssna på då vi inte blir lika uttråkade. Ett vanligt exempel är arbeten som är fysiskt ansträngande som tillverkningsindustri eller löpande band verksamheter. I tillverkande företag är det vanligt att musik spelas över hela lokalen. Man växlar mellan olika spellistor efter vilka som arbetar under skiftet. Arbetet man utför blir därför genast mycket roligare att utföra. I verksamheter med löpande band är hörlurar mer vanligt då man jobbar ensam på sin station. Men oavsett, den positiva effekten av musik finns där!