Varför K-Pop är så populärt?

Är du en av de hundratals miljoner personer som inte kan få nog av K-Pop (Koreansk popmusik)? På relativt kort tid har koreansk popmusik lyckats ta över världen. Så hur kommer det sig att koreansk kultur och musik har blivit ett globalt fenomen? Det ska vi ta reda på i den här artikeln.

Det hela började under 90-talet

Tro det eller ej men fenomenet har sitt ursprung mer än två decennier tillbaka, med det som kallas “Hallyu” – den koreanska vågen. Sydkoreansk kultur har stadigt ökat globalt och den sydkoreanska vågen inkluderar (bland annat):

  • Popmusik
  • TV-serier
  • Mat
  • Kosmetika

Det hela började med att en sydkoreansk TV-serie som heter “What is love” slog igenom i Kina 1997. Serien fick snabbt omkring 150 miljoner tittare.

Koreansk popmusik blev först stort i Kina

Den avgörande händelsen som ledde till K-Popens genomslagskraft var en konsert som pojkbandet H.O.T framförde i Beijing Workers Gymansium år 2000. H.O.T sålde mer än 12 miljoner skivor enbart i Sydkorea. Bandet var också först med att exportera koreansk popmusik till andra länder. De banade med andra ord vägen för andra band från Sydkorea som följde i deras fotspår.

K-Pop spreds till ytterligare länder

Efter att K-Pop blivit stort i Kina spreds det därefter till Japan. Det blev allt mer populärt bland tonåringar och unga vuxna i östra och sydöstra Asien. Därifrån tog sig K-Pop vidare till Latinamerika, USA, Östeuropa och Nordafrika. År 2009 började den sydkoreanska tjejgruppen -Wonder Girls- satsa på den amerikanska musikmarknaden. Gruppen blev den första sydkoreanska gruppen att komma in på Billboardlistan (Billboard Hot 100).

Det stora genomslaget i USA

Trots Wonder Girls popularitet i USA hade inte K-Pop tagit fart på bred front i USA, förrän år 2012. 2012 introducerades världen för Psy och låten “Gangnam Style”. Genast toppade låten listor i Sydkorea. På några månader spreds låten över hela världen och under slutet av 2012 hade låten redan fått 1 miljard visningar på YouTube.