Vad musik berättar om oss och hur vi påverkas

Visste du att kroppen genom att lyssna på musik utlöser endorfiner som lindrar smärta? Eller att lyssna på 5 till 10 låtar per dag kan förbättra minnet, förstärka immunförsvaret och minska depression med 80%? Musik har fantastiska egenskaper som påverkar oss på olika sätt.

Musik på arbetsplatsen

Vilken typ av musik vi lyssnar på påverkar hur vi ser världen. Därför bör alla arbetsgivare uppmuntra sina anställda att lyssna på musik på arbetet (när det är möjligt). Att lyssna på musik har nämligen också visat sig öka din motivation, en dröm för arbetsgivaren med andra ord. Att ha bakgrundsmusik påverkar däremot personer på olika sätt. Till exempel kan bakgrundsmusik hjälpa extroverta personer att fokusera, introverta personer däremot kan tycka att bakgrundsmusik är plågsam.

Det är inte bara bra med musik för medarbetarna utan också för försäljningen. Det är nämligen så att musik med högt tempo i snabbmatsrestauranger uppmuntrar gästerna till att äta snabbare och ger därför en högre omsättning per bord.

Vad typen av musik du gillar säger om dig

Vilken typ av musik vi föredrar kan relateras till vår personlighet. Det kan tyckas vara lite av en självklarhet, men forskare föreslår flera intressanta fakta om typen av musik man föredrar och egenskaper hos personen i sig. Personer som lyssnar på popmusik är hårt arbetande, har högt självförtroende, är mindre kreativa och är mer oroliga. Personer som lyssnar på rockmusik har en tendens att vara mer kreativa, är introverta och kan lida av dåligt självförtroende. Föredrar man rap har man en tendens att vara aggressiv, har bra självförtroende och är social. Personer som föredrar dansmusik är sociala och bestämda. Föredrar man istället klassisk musik är man troligtvis introvert, kreativ och har ett bra självförtroende. Personer som gillar indiemusik är introverta, passiva, högre tendens att lida av ångest, är kreativa och har dåligt självförtroende. Jazz, blues och soul visar att personen är extrovert och har ett bra självförtroende.