Snart kan du skicka in dina egna låtar till Spotify

Spotify är en musiktjänst de allra flesta redan känner till. Det är ett svenskt multinationellt företag som lanserades 7 oktober 2008. Spotify revolutionerade musikbranschen med digital musik i form av stream. Med ett enkelt användargränssnitt tillgängliggör man mängder av musik för sina användare med några enkla knapptryckningar. Låtlistor skapas med enkelhet och musiken kan nås från alla enheter med internetuppkoppling, såsom mobiltelefoner och datorer. Spotify har knutit avtal med världens fyra stora skivbolag – Universal Music Group, EMI Music, Warner Music Group och Sony BMG. Tjänsten finns tillgänglig både gratis och i prenumerationsform. I december 2017 hade Spotify 150 miljoner användare världen över, varav 70 miljoner var betalande abonnemangskunder.

Spotify öppnar upp möjligheten att ladda upp egna låtar

21 september 2018 rapporterade Dagens Industri om att Spotify inom kort kommer att tillåta musiker att ladda upp egen musik utan att behöva ha ett skivkontrakt eller hjälp av ett förlag. Att ladda upp musiken ska vara gratis för artisterna. I dagsläget betatestar man tjänsten, och endast ett hundratal artister har bjudits in att testa tjänsten.

Tjänsten ska växa framöver

Tanken är att tjänsten för artisterna ska växa framöver. Denna tjänst har Spotify sett som den absolut mest efterfrågade tjänsten från artisterna. Förutom att endast göra det möjligt att ladda upp låtar ska tjänsten ge artisterna andra möjligheter, såsom att välja när man vill släppa sina låtar eller album via tjänsten. De får även se en förhandsvisning innan publicering. Efter att musiken har släppts via tjänsten har artisterna möjlighet att själva skriva in data, såsom musik- och textskrivare, så att rätt personer får ersättning för verket.

Betalt per streamad låt

Det kommer att vara gratis att ladda upp låtarna och ersättning för spelad musik kommer att betalas ut. Spotify ger artisterna 50 % av intäkterna via stream och hela ersättningen för royalty. Planen är att den här affärsmodellen på sikt kommer att öka Spotifys bruttomarginaler eftersom man slipper betala ungefär hälften av intäkterna till skivbolagen.