Kompositörer som vunnit flest Oscars för bästa filmmusik

The Academy Awards, eller Oscarsgalan som vi kallar den i Sverige går av stapeln varje år i slutet av februari. Inom musik finns det två kategorier man kan bli nominerad och vinna i, dessa är:

  • Bästa originalmusik
  • Bästa originallåt

I den här artikeln kommer vi gå igenom vilka kompositörer som vunnit flest statyetter och vilka som har blivit nominerade flest gånger. Vi kommer däremot inte gå in på kategorin originallåt, utan fokuserar på originalmusik.

Skillnaden mellan de två kategorierna

Vad är skillnaden mellan bästa originalmusik och originallåt? När det kommer till bästa originallåt gäller det att låten är specialskriven för filmen. Man kan alltså inte bli nominerad för en låt som funnits tidigare eller en låt som inte har skrivits till filmen. För kategorin originalmusik handlar det istället om att majoriteten av musiken ska ha skrivits för filmen. Oftast handlar det i dessa fall om dramatisk underton eller förstärka känslor i filmen.

Flest nomineringar – Bästa originalmusik

Flest nominerar i kategorin bästa originalmusik har John Williams plockat hem. Han har nominerats imponerande 46 gånger och gått hem vinnande 5 gånger. Vi skulle våga påstå att alla någon gång har hört John Williams verk. John Williams föddes 8:e februari 1932 och är 86 år (2018). Första Oscarsstatyetten fick Williams för Spelman på taket (1971). Den senaste Oscarsstatyetten vann Williams för Schindler’s List (1993). Andra kända filmer som Williams skapat musiken till är filmer som: Star Wars (episod 1-6), Saving Private Ryan, Hajen, Ensam Hemma och Harry Potter (första tre filmerna).

Flest vunna Oscarsstatyetter – Bästa originalmusik

Med nästan lika måna nomineringar (43) men med 9 vinster toppar kompositören Alfred Newman listan. Alfred Newman föddes 17 mars 1900 och gick bort 17 februari 1970 vid en ålder av 69 år. Den första Oscarsstatyetten vann Newman för filmen Tin Pan Alley (1940). Den sista statyetten i sin karriär fick Newman för filmen Camelot (1967).